Maak nu online uw afspraak voor locatie Hardenberg-Marslanden, Hardenberg-Baalder of Ommen!

Osteopathie en bekkeninstabiliteit tijdens en na zwangerschap

23-02-2017

Osteopathie en bekkeninstabiliteit tijdens en na zwangerschap

 

Bekkenpijn is een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap. Rugpijn en bekkenklachten worden soms gezien als iets wat bij een zwangerschap hoort. Natuurlijk verandert er tijdens een zwangerschap veel in het lichaam van de moeder. Door de groei van de baarmoeder moet de wervelkolom meer gewicht dragen waardoor de onderrug vaak meer hol trekt en de stand van het bekken verandert. De hormonen relaxine en progesteron zorgen ervoor dat pezen, spieren en gewrichtsbanden rond het bekken losser worden. Naarmate de zwangerschap vordert zal meer verweking van het bekken optreden. Dit is belangrijk ter voorbereiding op de bevalling, zo kan het bekken zich makkelijker aanpassen tijdens de geboorte van de baby. Dit is een natuurlijk proces en hoeft geen klachten te geven. Het is belangrijk dat het lichaam van de moeder zich goed kan aanpassen aan de nieuwe situatie.               

                                                                         

Wat is bekkeninstabiliteit?

Wanneer het bekken teveel verweekt kan het bekken zijn stabiliteit verliezen. De combinatie van gewichtstoename, lichamelijke overbelasting en de hormonale veranderingen kunnen leiden tot een instabiel bekken, ook wel bekkeninstabiliteit genoemd. Bekkeninstabiliteit kan zich uiten in pijn ter hoogte van de schaamstreek, pijn in de billen, pijn in de onderrug of pijn in de liezen.

Bekkeninstabiliteit kan ook ontstaan na de bevalling wanneer het bekken geforceerd is door te grote persdruk tijdens de bevalling.    

Wanneer treden de klachten vooral op?

De klachten treden vooral op tijdens belasting zoals lopen, staan op 1 been, draaien in bed en traplopen. De klachten kunnen al vroeg in de zwangerschap ontstaan maar nemen vaak toe wanneer de zwangerschap vordert.      

De hele wervelkolom moet samenwerken

Om goed te kunnen aanpassen aan de zwangerschap is het noodzakelijk dat verschillende delen van het lichaam samenwerken. Wanneer het kindje groeit zal er meer gewicht aan de wervelkolom trekken wat een extra toename van een holle onderrug kan veroorzaken. De druk op de wervelkolom en het bekken moet zo goed mogelijk verdeeld worden om klachten te voorkomen. Het is belangrijk dat het toenemende gewicht gedragen wordt door de hele wervelkolom en niet slechts door een paar wervels. Wanneer de onderrug in een hyperlordose (extreme holling) komt zal het bekken meer kantelen wat de kans op bekkeninstabiliteit vergroot.  

Dwarse buikspieren zijn belangrijk

Door de groeiende buik kunnen de buikspieren minder effectief samentrekken om het bekken stabiel te houden. Het zwaarte punt zal gaan verplaatsen waardoor ook andere regio’s harder moeten werken om ons evenwicht te behouden. Wanneer dit niet voldoende lukt zal de druk op de onderrug en bekken toenemen met meer kans op rug- en bekkenklachten. Oefeningen voor het stabiliseren van het bekken door dwarse buikspieren kan heel belangrijk zijn bij het voorkomen van bekkenklachten tijdens zwangerschap. Deze dwarse buikspieren zijn ook belangrijk voor de buikpers bij de bevalling.   

Een scheef bekken vergroot kans op bekkeninstabiliteit

Wanneer het bekken scheef of gedraaid staat komt er mogelijk meer druk op 1 kant van het bekken. Dat kan rug- en bekkenpijn veroorzaken, maar ook ischiaspijn komt dan vaak voor. Het is belangrijk dat dit zo vroeg mogelijk gecorrigeerd wordt, om te voorkomen dat bekkenklachten toenemen.

Mijn kindje ligt altijd op dezelfde plaats in de buik

Een baarmoeder moet elastisch zijn en goed kunnen meebewegen met de groei van de baby. Het is daarom ook belangrijk dat een baarmoeder goed naar links, rechts en boven mee kan rekken. Is de baarmoeder beperkt in beweeglijkheid, dan kan dit ervoor zorgen dat een kindje minder vrijheid heeft in de buik en vaak aan 1 zijde in de buik ligt. Ligt een kindje altijd aan dezelfde kant dan kan dit ervoor zorgen dat 1 zijde van het bekken meer belast wordt en bekkenklachten ontstaan.

De baby moet ook naar boven kunnen groeien

In de fase van verweking is het heel belangrijk dat het kindje ook goed naar boven in de buik kan groeien. Wanneer de moeder veel ruimte heeft in de bovenbuik kan het kindje goed naar boven groeien en zal er minder snel druk op het bekken komen. Heeft de moeder echter om welke reden dan ook een beperkte beweeglijkheid van de bovenbuik of de ribben, dan kan de baby minder makkelijk naar boven groeien en zal het sneller druk op het bekken van de moeder geven. Wanneer het bekken aan het verweken is terwijl de druk toeneemt, zal sneller instabiliteit van het bekken ontstaan. 

Wat kan een osteopaat betekenen?

Een osteopaat zal bij zwangere vrouwen niet alleen de lage rug en bekkenregio onderzoeken, maar het hele lichaam wordt onderzocht op beperkingen en blokkades. Door blokkades elders in het lichaam kan de zwangere vrouw zich soms niet goed aan de nieuwe situatie aanpassen.

Een osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van de baarmoeder, de organen in de bovenbuik en de ribben en kan met zachte massagetechnieken de beweeglijkheid bevorderen zodat het kindje beter naar links, rechts of boven kan groeien en daarmee druk op het bekken vermindert.

 

Meer informatie over osteopathie kan u vinden op www.osteopathienieuwenhuis.nl